Kakkonen on ykkönen

 

Edellinen vuori on selätetty ja uusi jo odottelee – ah, tämä on sitä urheilijaelämää! (mitäpä luulette miksi muuten pakoilisin täällä näppäimistön takana tuota teknisistä kerrastoista kasattua ja kompressiotrikoilla sidottua himalajaa??)

Pyykkikorini tällä hetkellä

Seuraavaksi ilonaiheeksi on noussut niin ikään viimeaikaiset lipsuttelu- ja pannutuskelit, mitkä tuntuvat väistämättä ropassa. Mielummin ulkona voisi näin helmikuussa paukkua pakkaset, kuin nivelet. Onnekseni olen hyvin onnistunut pakoilemaan köyhän miehen etelän leireille, halleihin, minne olen toistaiseksi säästänyt runsahkon nopeussolureservini kuluttamisen.

Olen aina vältellyt näitä neppailupyhättöjä, mitä urheiluhalleiksikin kutsutaan, kuin ruttoa (kaikella kunnioituksella YU:a kohtaan). Nyt kun epämukavuusalueelle on menty, niin on tämä neppailu vain pelottavan hauskaakin. No ei se halleissa pyöriminen ole ihan korkeushyppypatjalla makoiluksi mennyt vaan ollaan sitä reenattukin. Tyypillisesti ollaan pyritty leikkimään vauhdeilla, eli 4x5x200m/200m/2′. Eli rullaillaan ensin 200m kevyesti jonka jälkeen 200m kovaa ja niin edelleen, toistetaan tätä 5 kertaa minkä jälkeen tulee kahden minuutin palautus. Tämähän on siitä hauska treeni, että tässä jos jossain huomaa kehittyvänsä (oletuksena tietysti että kehittyy) ja jos alussa kulkee liian kovaa, palauttaa treeni hyvin äkäisesti takaisin maan pinnalle. Aloitin Suomen positiivisimmasta kaupungista, Porista, ajoilla 50”/37-38” ja viikko myöhemmin Pirkkahallissa lipsahti palautukset karvan verran ylikoviksi 47-50”/36-37”. Näistä viimeinen 200m niksahti aikaan 30”.

Näyttökuva 2016-02-08 kello 21.55.38
Päivän neljä kakkua viidellä kynttilällä koristeltuna

Viimeisestä sarjasta voidaan huomioida, että 35” ja alle vedetyistä vedoista ei ehdi juuri palautumaan kevyen 200m aikana. Tätä voidaan miettiä jatkossa, onko järkeä juosta kovempia osioita sellaisiin aikoihin, joista ei enää palaudu riittävästi kevyen osion aikana. Katoaako siinä vauhtileikittelyn idea, jos kevyen ja kovan osion sykkeiden välillä ei ole riittävän suurta hajurakoa?


”Anton karkasi ihailtavalla alamäkitekniikalla”

Hypätään pari viikkoa taaksepäin ja muistellaan kaiholla päivää jolloin menetin Pyynikin TJ -neitsyyteni. Testijuoksun aikaan keli oli luminen, mutta lumen alla lymyävästä jääkerroksesta huolimatta Sarva tarjosi 100% pidon. Ehkä turhaan yhä arkailen jäällä/lumella juoksemista, sillä pari vuotta sitten pannutin ohuen lumipeitteen peittämällä jääkentällä sillä seurauksella että polvi oli auki yhä 3 kk myöhemmin. Ei ole Sarvojen hankinnan jälkeen enää tarvinnut kaatuilla. Suosittelen lämpimästi hankkimaan kunnolliset nastalenkkarit tms. talven lenkkeilyihin! Saat vammojen ehkäisijän lisäksi halvan henkivakuutuksen.

Näyttökuva 2016-02-24 kello 14.36.13
Pyynikin TJ:n reitti (mukana verkat hiukan sotkemassa)

Testijuoksu pähkinänkuoressa:

Paukusta Anton, allekirjoittanut ja Sane lähdettiin vauhdinpitäjiksi. A väläytteli jo alkumatkasta irtonaista askelta erityisesti alamäkiin, niimpä oma paikka oli alusta lähtien pitkälti perässäroikkujan roolissa. Letkastakaan ei auttanut tippua sillä en tuntenut reittiä, kuin ehkä loppumatkasta. Pyynikin legendaarisille portaille saavuttaessa A piti edelleen keulamiehen paikkaa, itse olin aavistuksen jojossa ja S hiukan tippunut. Portaiden yläpäässä (3600m) väliaika 13:51 kertoi että olin antautunut Kuukka brotherille +7s. Hiukan piristyin seuraillessa tuoreiden rasvarinkelien tuoksua kohti näkötornia ja aloin saavuttaa edellä jyskyttävää punakonetta. Näkötornin jälkeisellä laskettelupätkällä Anton kuitenkin karkasi ihailtavalla alamäkitekniikalla lopullisesti kuin Kalle Palander konsanaan. Jäin ilmeisesti mielessäni syömään noita Pyynikin maankuuluja munkkeja, kun lopun n. 2,6 km alamäkivoittoisella pätkällä otin käkeen yhteensä 35 sekuntia. 28.08 on Pyynikin ensikertalaiselle kuitenkin kelpo aika, mistä on hyvä lähteä kesään mennessä sekunteja nitistämään.

Vielä päivän voittajan mietteet juoksusta.

Pyynikin TJ:n profiili on varsin kunnioitettava Kuva:kisasivut.fi/kisasivut/talvirastit/

Pyynikin jälkeen seuraava testijuoksu kellotettiin puolestaan Suomelle 2006 EM-kultaa tuoneella matkalla, aikojen parantamiseksi kuitenkin jätettiin ne esteet pois. Itse testi juostiin nylkkyolosuhteissa, Pirkkahallissa. Pakkasen raiskaamia pulkannaruja heiluteltiin yht. kymmenen kierrosta niin raivoisasti kuin vaan kyettiin. Tavoiteltiin 3.10/km vauhteja ja pientä nukahdusta* lukuunottamatta tämä lähestulkoon toteutuikin sillä tonnien ajat olivat 3.07, 3.16* ja 3.07. Päivän nopein oli Tuamo, joka pääsi karkaamaan karvan verran, eli ratkaisevasti, tokavikalla kierroksella. Hyvästä loppukiristäni huolimatta ovela Ylistarolainen jyväjemmari oli säästänyt vielä yhden vaihteen loppukiriin – ei vain auttanut vaikka kuinka olisi räjäytellyt pari nopeussolua loppusuoran auetessa.

Käsiajanottoni kertoo 3k:n ajaksi 9:33.37. Tuolla lyötäisiin kiilaa AV-testitilaston sijalle 22., mikä lihavan maastomiehen silmillä (>15′ miehet pois suodattamalla) katsottuna näyttää ihan kehityskelpoiselta. Olin siis (taas) kakkonen, mistä päästäänkin itse otsikkoon…

IMG_4901
Vuosi sitten ulkona näytti kutakuinkin tältä

Talviharjoittelukauden neljästä testijuoksusta (Talmonmäki 10km, AV-testi 5km, Pyynikki 7,5km ja AV-ratatesti 3000m) kaikissa on jääty hopealle. Niin tai näin, jossain vaiheessa pitkäjänteinen työ alkaa tuottaa tulosta ja otsikko alkaa lopulta pitää kutinsa. Kunhan vaan muistaa luottaa siihen omaan tekemiseen, kuin tuohon kylppärissä komeilevaan pyykkivuoreen! Tässä vaiheessa on kuitenkin pakko viheltää peli poikki, koska orastava keskisormikramppi iski ikävästi vaikeuttamaan kymmensormijärjestelmäni virheetöntä työskentelyä. Harmi juttu sinällään, koska juttua olisi riittänyt mielin määrin. Ehkä säästän parhaat lätinät seuraavaan kertaan, joten…

Adios!

 


Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s